jeans kinderkleding
Blogs

Alles over jeans

Jeans mag met recht het meest tijdloze kledingstuk ooit genoemd worden. Ook dit seizoen zien we hem weer veelvuldig terug in alle collecties. In zwart, blauw, een skinny of flared model; een jeans past altijd en overal bij. Kun je niet kiezen? In deze blog vertellen we je alles over jeans.

Jeans en denim: het verschil

Jeans en denim zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Een Jeans is een ‘spijkerbroek’, dus een kledingstuk. Jeans zijn gemaakt van denim. Denim is dus de naam van de stof. Het hoofdbestanddeel van denim is katoen, geweven in een keperbinding. Dat is een manier van weven, waardoor de kenmerkende schuine lijntjes in de stof ontstaan.

denim kinderkleding
Jeans A Monday in Copenhagen – Longsleeve muis Bobo Choses – Vest My Little Cozmo – Sneakers Veja – Gilet Mini Rodini – Longsleeve Tinycottons – Flared jeans Mini Rodini – Boots LMDI

Het productieproces

De productie van denim kent veel fases. Allereerst wordt de ruwe stof geverfd met indigo (afkomstig van de plant Indigofera). Hoe meer verfbaden, hoe donkerder de denim. Indigo trekt overigens niet in het katoen, maar blijft er als het ware op liggen. Vandaar dat denim stoffen na verloop van tijd lichter worden.
Natuurlijk worden er ook kunstmatige kleurstoffen gebruikt om een andere kleur stof te maken, zoals bij bv. de grijze en zwarte denim het geval is.

De meest pure is de ‘raw denim’, die na het kleuren maar één keer gewassen is. Deze items zijn dan ook diep donkerblauw van kleur en wat stugger. Hoe meer wassingen, hoe soepeler en lichter de stof wordt. Maar meer wassingen zijn ook slechter voor het milieu. Vandaar dat de denim industrie continue op zoek is naar nieuwe methodes om waterverspilling tegen te gaan.
Na de wassingen worden de jeans ‘gecustomized’, bewerkt met bv. stenen (stone wash) of bleekmiddel, voorzien van een coating of enzymen voor een used look. Over het algemeen geldt: hoe meer bewerkingen, des te hoger de prijs.

Alles over jeans: modellen en maten

Inmiddels is het assortiment denim items enorm uitgebreid. Elke paar jaar komt er wel weer een ander model of bewerking bij. We zetten de modellen in onze webshop voor je op een rijtje:

  1. Flared of bootcut jeans; zit straller op het bovenbeen en loopt onder de knie wijder uit.
  2. Straight; een klassiek model met een rechte pijp.
  3. Boyfriend jeans; een wijder vallend model met enkellange pijpen en een hogere taille.
  4. Wide leg; model met wijde, recht vallende pijpen.
  5. Skinny: vaak met een high waist en strakke, rechte pijpen.
jeans modellen
1. Mini Rodini – 2. Charlie Petite – 3. A Monday in Copenhagen – 4. Jelly Mallow – 5. Ammehoela

Wist je dat…

… Een denim item altijd en overal kan? Het is het perfecte all-year-round kledingstuk. De variaties zijn enorm. Naast de broeken zijn rokjes, salopettes, blouses en jasjes hartstikke leuk voor elk seizoen. Denim is geschikt voor elke leeftijd. In onze winkel vind je al broekjes vanaf 6 maanden.
American Vintage heeft een brede collectie denim, Play Up maakt fijne boyfriend modelletjes en salopettes voor zowel baby’s als kids en Mini Rodini is dit seizoen creatief aan de slag gegaan met jeansmerk Wrangler. Ook Ammehoela en Piupiuchick hebben fijne modellen in de collecties.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *