Duurzame kleding
Blogs

Duurzaamheid speelt belangrijke rol

Bij Kids Department speelt duurzaamheid een belangrijke rol in de dingen die we doen. Want het is belangrijk dat deze wereld voor de generaties die na ons komen nog leefbaar zal zijn. Wij werken daarom zo veel mogelijk samen met (gecertificeerde) merken die verantwoord produceren en zich inzetten voor een beter milieu en goede werkomstandigheden. Niet voor niets gebruiken we de slogan ‘Be curious, choose well, make it last’.

Wat is duurzaam?

Of een kledingmerk duurzaam is, hangt af van een diverse factoren. Denk aan de collecties die op een verantwoorde wijze zijn gemaakt: het milieu staat op de eerste plaats. Gebruik van biologische, recyclede en upcyclede materialen, natuurlijke kleurstoffen en zo min mogelijk waterverspilling zijn daar voorbeelden van. Maar duurzaamheid werkt ook door in biologische afbreekbare verpakkingen en het (verantwoorde) transport van producten. Vaker wordt gekozen voor boot- of treinvervoer in plaats van het vliegtuig.
Ten tweede is er het sociale aspect: werknemers in de productie (bv. Turkije, China etc.) moeten op een goede, verantwoorde manier behandeld worden. Dus eerlijke lonen en veilige en hygiënische werkomstandigheden.

duurzame kleding

Let op het duurzame certificaat

Je kunt een duurzaam product altijd herkennen aan een certificaat. De GOTS (Global Organic Textile Standard) is de meest bekende. Zo’n certificering krijgt een merk als de stoffen biologisch zijn en de manier van produceren milieuvriendelijk. Ook worden eisen gesteld aan sociale issues zoals bv. minimumlonen.

Ook de naam OEKO Tex zul je regelmatig tegenkomen. Dit certificaat wordt gegeven aan producten waarbij geen schadelijke stoffen in de productie zijn gebruikt. Maar er zijn er nog veel meer, zoals bijvoorbeeld Fair for Life en het European Eco Label. Heeft een kledingstuk een certificering aan het label, dan zit je vaak goed!

Hoe duurzaam zijn de merken?

Veel merken in onze winkel nemen duurzaamheid dan ook serieus. Om een beeld te krijgen zetten we een paar interessante weetjes voor je op een rij:

100% van de polyester items van Mini Rodini zijn gemaakt van recycled plastic. Grote kans dat jouw jas gemaakt is van recyclede PET Flessen of afgedankte vissersnetten.

Bobo Choses gebruikt oude restanten van collecties om nieuwe collecties te maken. Upcyclen noemen ze dat. 

Play Up gebruikt uitsluitend natuurlijke grondstoffen om hun kleding te kleuren. Ook houden zij de productie lokaal, vlakbij hun kantoor in Portugal. Op die manier kunnen ze het productieproces het best controleren.

MarMar Copenhagen let erop dat het vervoer van de collecties naar de eindbestemming zo min mogelijk CO2 uitstoot geeft.

Gosoaky focust zich heel zichtbaar op langdurig gebruik. Een Gosoaky jas heeft bijvoorbeeld een label aan de binnenkant waarin je namen van meerdere kinderen kwijt kunt.

Bijna alle merken maken overigens collecties die meerdere kinderen mee kunnen. Daarom zie je vaak brede maatvoeringen (bv 2-4 jaar) zodat je minimaal twee jaar met een sweater of broek kunt doen. 

duurzame merken

Veel gestelde vragen


Waarom kost duurzame kleding meer?

Duurzame kleding kan soms duurder uitvallen. Als je deze blog volledig hebt gelezen, zul je begrijpen wat er allemaal voor nodig is een verantwoord product te maken. En bedenk; voor duurzame kleding betaal je een eerlijke prijs, welke niet ten koste gaat van de aarde en de mens. Bovendien gaat duurzame kleding vaak langer mee. Soms wel 2, 3 of 4 kinderen. Eigenlijk koop je dus ook kwaliteit. En weet je wat het leuke is? De merken uit onze collectie leveren bij doorverkoop vaak een leuk extraatje op. Dus dan ben je dubbel goed bezig!

Hoe herken ik een duurzaam item?
Kijk ten eerste naar het label. Heeft het merk een duurzaamheidscertificaat zoals GOTS, dan zit je goed. Check ook het waslabel: is het item gemaakt van biologisch materiaal, is het gerecycled of ge-upcycled? Let bij gerecyclede materialen ook op voor hoeveel procent het item uit recycled materiaal bestaat.
Kom je er niet uit, vraag het na bij ons of het desbetreffende merk.

Wat kan ik zelf doen?
Bijdragen aan een duurzamere wereld zit hem soms in kleine dingen. Wees je bewust van hoeveel kleding je koopt, maak slimme combinaties en koop goede kwaliteit waar je langer mee kunt doen. Geef je kleding vooral door zodat anderen er nog plezier van kunnen hebben!
Koop je online, informeer dan of je de juiste maten hebt gekozen. Dat maakt dubbele maten bestellen en retourneren overbodig. Scheelt weer een paar ritjes met een vervoersbedrijf.

Kortom ‘Be Curious, Choose Well en Make it Last!’

Meer weten?

De meeste merken hebben informatie op hun website rondom hun duurzaamheidsbeleid. Sommigen publiceren zelfs elk jaar een duurzaamheidsrapport, zoals Mini Rodini en Bobo Choses. Ook op de websites van MarMar Copenhagen, One More in the Family, Play Up en The Animals Observatory wordt volop aandacht aan duurzaamheid besteed. En een prachtig verhaal over de reis van de wollen HVID slofjes vind je hier.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *